IBS Budapest

Tartalomhoz ugrás Láblácre ugrás

Tekintsd meg diákjaink beszámolóit angol nyelven a szakmai gyakorlatról!

Szakmai gyakorlat GYIK

Itt a szakmai gyakorlattal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod.

Mi az a placement?

A placement az a szakmai gyakorlat, amelyet BSc szakos hallgatóink a hatodik szemeszterben tölthetnek el legtöbbször multinacionális cégeknél.

Az IBS vagy a hallgató keresi a szakmai gyakorlatot biztosító helyeket?

A szakmai gyakorlatos hely keresése és megtalálása a hallgató feladata, ugyanakkor az IBS ebben hathatós segítséget nyújt. Karrierirodánk mintegy 300 céggel áll kapcsolatban, ezek a cégek elkötelezettek abban, hogy fogadják hallgatóinkat. Gyakori, hogy a pár éve végzett öregdiákunk mára már abban a helyzetben van, hogy jelenlegi IBS-es hallgatóknak kínál állást.

Hogyan lehetek biztos abban, hogy a számomra legmegfelelőbb szakmai gyakorlatot választom?

Az IBS-be bekerülő hallgatók egy ún. Captain tesztet töltenek ki, s a teszt révén képet kapnak képességeikről és készségeikről, minderről azzal összefüggésben, hogy milyen területen képzelik el jövőjüket. Az eredmény birtokában közösen alakítjuk ki azt a stratégiát, amelyet követve a hallgató leginkább fel tud készülni tervezett karrierjére.

A placement megkezdéséig tartó időszakban tréningekkel, karrier-tanácsadással, önéletrajz- és motivációs levélírási gyakorlatokkal segítjük hallgatóinkat, akik részben a számos, IBS-ben meghirdetett állásajánlatra, részben saját kutatásaik során megismert felhívásokra jelentkeznek.

Van-e kapcsolat a hallgató és az IBS között a szakmai gyakorlat alatt?

Természetesen van. Hallgatóinknak meghatározott időközönként kapcsolatba kell lépnie a szakmai gyakorlatát segítő oktatóval (tutor-ral).

Miért hasznos a szakmai gyakorlat?

A gyakorlat célja, hogy hallgatóink valós munkavégzés során próbálják ki az elméletben tanultakat. Mind a hallgatónak, mind a munkáltatónak nagyon előnyös helyzet az, hogy tudják, a placementet követően is kapcsolatban maradhatnak, vagy éppen gond nélkül el is köszönhetnek egymástól. Nagyon gyakori az, hogy végzősünk a szakmai gyakorlatot biztosító cégnél helyezkedik el diploma után, vagyis már a gyakorlat alatt biztos állásajánlatot kap.

Az IBS frissdiplomásai ilyenformán nem pályakezdők, hanem munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók. Nem véletlen tehát, hogy végzőseink meghatározó többsége a diploma kézhezvételét követő három hónapon belül végzettségének és érdeklődésének megfelelő, jól megfizetett munkakörben helyezkedik el.