IBS Budapest

Tartalomhoz ugrás Láblácre ugrás

Álláskeresés

Hogyan kezdjek hozzá az álláskereséshez?

Először is fontos meghatározni a saját erősségeinket és gyengeségeinket, azt, hogy a munkaerőpiacon milyen készségekre van éppen szükség, és hogy mik a személyes céljaink. Ha mindezt összegyűjtöttük, írjuk bele a válaszokat egy-egy körbe: a három kör metszete fogja megmutatni, hogy számunka mi az álommunka. Ennek megfelelően érdemes az álláshirdetések között böngészni. Miután kigyűjtöttünk pár érdekes hirdetést, szerkesszünk ütős önéletrajzot és motivációs levelet az adott pozíciókiírás(ok)hoz illeszkedően.

Milyen platformokon keressek állást?

Az IBS hallgatóinak (és a nálunk végzett egykori diákjainknak) első körben a TalentNet belső karrierportált ajánljuk az álláskereséshez. Természetesen létezik számos más hasznos információs forrás is mint pl. a LinkedIN, a DreamJobs, vagy a Profession.hu. Mivel az IBS együttműködik pár neves személyzeti tanácsadó irodával is, a diákjainknak általában azt javasoljuk, hogy konkrét esetben vegyék fel a kapcsolatot a karrier irodával.

Mit tegyek, ha már régóta keresek munkát, de mégsem kapok állást?

Ilyen esetben a hallgató nyugodtan felveheti a kapcsolatot a karrier irodával, ahol egyénileg fogunk vele foglalkozni. Elérhetőségünk: careeroffice@ibs-b.hu

Szakmai gyakorlat

Mi az a placement vagy szakmai gyakorlat?

A placement vagy szakmai gyakorlat egy, az alapszakos diákjaink számára választható modul, amely során egy teljes szemeszteren át dolgozhatnak egy vállalatnál vagy szervezetnél. Ennek eredményeképpen kézzelfogható, valós munkatapasztalattal a hátuk mögött vehetik majd át az IBS diplomájukat. Szakmai gyakorlatra a hallgatóknak jellemzően a harmadik évben (az őszi szemeszterben) van lehetőségük.

A szakmai gyakorlatot biztosító helyet az IBS ajánlja vagy a hallgató keresi magának?

Alapvetően a hallgató feladata, hogy keressen és találjon olyan helyet, ahol elvégezheti a szakmai gyakorlatát. Ha elakad, természetesen bármikor fordulhat segítségért az IBS karrier irodához, amelynek a csapata számos szolgáltatással támogatja a diákot a megfelelő munkahely megtalálásában.

Miért hasznos a szakmai gyakorlat?

Az IBS arra bátorítja a hallgatóit, hogy lehetőleg még a tanulmányaik alatt szerezzenek valamiféle munkatapasztalatot, így jutva versenyelőnyhöz a munkaerőpiacon. Kutatások kimutatták, hogy a szakmai gyakorlat során megszerzett soft skillek birtokában a frissdiplomások nagyobb eséllyel jutnak álláshoz. Nem csoda, hogy diplomás diákjaink 70%-a három hónapon belül, 22%-a pedig hat hónapon belül talál munkát nagyon jó fizetéssel, képesítésének és érdeklődésének megfelelő területeken.

Szakmai gyakorlat helyett inkább az Erasmust választanám, ez lehetséges?

Igen, természetesen. Alapszakos hallgatóink a harmadik év első szemeszterében választhatnak: vagy szakmai gyakorlatra mennek, vagy Erasmus+ lehetőséggel külföldön tanulnak, vagy a CSR (Corporate Social Responsibility) világával ismerkednek.

A cég, ahol dolgoznék nincs stratégiai partneri kapcsolatban az IBS-sel, ez probléma?

Diákjainknak általában sikerül olyan vállalatnál vagy szervezetnél elhelyezkedniük, ahol szeretnének. A kiszemelt helyről mindenesetre előzetesen egyeztetünk a hallgatókkal. Amennyiben ez a cég vagy szervezet nem stratégiai partnere az IBS-nek, az sem jelent problémát. Természetesen annak mindig nagyon örülünk, ha úgy döntenek, hogy szeretnének partneri kapcsolatba kerülni velünk. Ilyen esetben kérjük küldjenek egy e-mailt a careeroffice@ibs-b.hu címre.

Milyen hosszúnak kell lennie a szakmai gyakorlatnak?

A hivatalos szakmai gyakorlatnak minimum 12 hétig kell tartania (heti 30 órában), és azon a szemeszteren belül kell lezajlania, amikor a diák felvette a Placement modult. Kivételes esetben a 12 hetet két különböző cégnél is ledolgozhatja, ezt viszont minden estben előzetesen jóvá kell hagyatnia. Szakmai gyakorlattól függetlenül a diákjaink a tanulmányaik alatt is vállalhatnak munkát, akkor, ha ez nem megy a tanulmányaik rovására.

Stratégiai partnerek

Kik az IBS stratégiai partnerei?

Az IBS ezidáig több, mint 80 vállalati és szervezeti partnerrel lépett stratégiai kapcsolatra, ezek listája ITT található. 

Hogyan lehet stratégiai partnerré válni?

Ilyen igény esetén kérjük vegyék fel a kapcsolatot közvetlenül az IBS karrier irodájával ezen az e-mail címen: careeroffice@ibs-b.hu

Alumni

Milyen alumni programok érhetőek el az IBS-en?

Az alumni stratégiánk jelenleg átalakítás alatt van. Célunk, hogy izgalmas, átfogó szolgáltatásokkal láthassuk el egykori diákjainkat. Addig is, igény esetén kérjük csatlakozzanak a LinkedIN-en létrehozott alumni csoporthoz, és vegyék fel velünk a kapcsolatot emailben itt: alumni@ibs-b.hu