IBS Budapest

Tartalomhoz ugrás Láblácre ugrás

Álláskeresés

Hogyan kezdjek neki az álláskeresésnek?

Érdemes először leszűkítened, hogy melyik ágazatban és milyen típusú munkát szeretnél. Ezután, a legfontosabb, hogy egy jó önéletrajzot írj, amihez segítséget a Moodle-n találsz.

Milyen platformokon tudok állást keresni?

Magyarországon több álláskereső portál is működik, amin tudsz szűrni a számodra megfelelő pozíciókra. (pl. LinkedIn, Profession.hu, Zyntern, DreamJobs, stb.) A Karrieriroda moodle oldalán pedig átböngészheted azokat a hirdetéseket, amiket stratégiai partnereink osztottak meg. Ezt itt éred el.

Mit tegyek, ha már régóta keresek munkát, de még nem kaptam állást?

Írj nekünk és segítünk! Nincs rossz kérdés és nincs olyan szituáció, amiből ne lehetne kijönni. A Karrieriroda azért is van, hogy ilyen helyzetekben ott legyünk melletted. Vedd fel velünk a kapcsolatot a careeroffice@ibs-b.hu címen.

Önéletrajz

Milyen a jó önéletrajz szerkezete?

Nézd meg videónkat erről itt vagy csatlakozz egy online CV counsellinghez, amit minden hónapban megtartunk. További információért írj nekünk a careeroffice@ibs-b.hu e-mail címre.

Milyen hosszú legyen az önéletrajzom?

Egy oldal hosszú CV-t szoktunk javasolni pályakezdők számára, viszont ha már több éves munkatapasztalatod van, akkor a kettő oldal is belefér.

Kell-e kép egy önéletrajzra?

Ez munkaadótól függ. Sok cég már kifejezetten kéri, hogy kép nélküli önéletrajzokat küldjenek a jelentkezők, mert nem akarják, hogy a kép befolyásolja őket. A régi szokás viszont megkövetelte a képek csatolását.

Kinek küldhetem el az önéletrajzomat, ha szeretném, hogy valaki véleményezze?

Küldd el az önéletrajzodat a careeroffice@ibs-b.hu címre és személyre szabottan véleményezzük majd az önéletrajzodat. Fontos: nem kritizálni szeretnénk a munkádat, hanem nekünk is az a célunk, hogy egy jó CV-vel tudj nekiindulni az álláskeresésnek.

Szakmai gyakorlat

Mi az a placement?

A placement az a szakmai gyakorlat, amelyet BSc szakos hallgatóink a hatodik szemeszterben tölthetnek el legtöbbször multinacionális cégeknél.

Az IBS vagy a hallgató keresi a szakmai gyakorlatot biztosító helyeket?

A szakmai gyakorlatos hely keresése és megtalálása a hallgató feladata, ugyanakkor az IBS ebben hathatós segítséget nyújt. Karrierirodánk mintegy 300 céggel áll kapcsolatban, ezek a cégek elkötelezettek abban, hogy fogadják hallgatóinkat. Gyakori, hogy a pár éve végzett öregdiákunk mára már abban a helyzetben van, hogy jelenlegi IBS-es hallgatóknak kínál állást.

Miért hasznos a szakmai gyakorlat?

A gyakorlat célja, hogy hallgatóink valós munkavégzés során próbálják ki az elméletben tanultakat. Mind a hallgatónak, mind a munkáltatónak nagyon előnyös helyzet az, hogy tudják, a placementet követően is kapcsolatban maradhatnak, vagy éppen gond nélkül el is köszönhetnek egymástól. Nagyon gyakori az, hogy végzősünk a szakmai gyakorlatot biztosító cégnél helyezkedik el diploma után, vagyis már a gyakorlat alatt biztos állásajánlatot kap.Az IBS frissdiplomásai ilyenformán nem pályakezdők, hanem munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók. Nem véletlen tehát, hogy végzőseink meghatározó többsége a diploma kézhezvételét követő három hónapon belül végzettségének és érdeklődésének megfelelő, jól megfizetett munkakörben helyezkedik el.

Erasmus-szal kiváltható a szakmai gyakorlat?

Igen. Az ötödik félév során lehetőségetek van választani, hogy Erasmus programban veszel részt, szakmai gyakorlatra mész vagy elvégzel egy CSR projekt órát.

A szakmai gyakorlati helyem szeretne stratégia partnere lenni az IBS-nek. Kihez forduljak?

Nagyon örülnénk, hogy ha egy diákunk hatására bizonyos cégek hosszú távon is együttműködnének az IBS-sel. Ha ilyen előfordul, vedd fel a kapcsolatot Balogh-Simon Zsófiával.

A szakmai gyakorlatom rövidebb lenne, mint a kötelező 14 hét. Elfogadják a rövidebb periódusú gyakornokságot is?

Ha olyan munkát találtál, ami rövidebb periódusra szól, mint az elvárt 14 hét, akkor vedd fel a kapcsolatot a Hallgatói Központtal.

Stratégiai partnerek

A szakmai gyakorlati helyem szeretne stratégia partnere lenni az IBS-nek. Kihez forduljak?

Nagyon örülnénk, hogy ha egy diákunk hatására bizonyos cégek hosszú távon is együttműködnének az IBS-sel. Ha ilyen előfordul, vedd fel a kapcsolatot Balogh-Simon Zsófiával.

Kik a stratégiai partnereink?

Olvasd el stratégiai partnereink listáját itt.

Nem stratégiai partnere az IBS-nek a cég, akinél a szakmai gyakorlatomat töltöm. Ez baj?

Egyáltalán nem baj. A szakmai gyakorlathoz nem tartozik hozzá, hogy stratégiai partnerünknél töltsd el.

Alumni

Hogyan értesülhetek Alumniként az IBS híreiről?

Csatlakozz a LinkedIn csoportunkhoz: vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.

Milyen programok vannak Alumnik számára?

Programjaink öregdiákjaink számára folyamatosan bővülnek. Jelenleg az egyetemi találkozókhoz biztosítunk teret és különböző rendezvényeinken is részt vehetnek volt hallgatóink. További információ: alumni@ibs-b.hu

Szeretnék együttműködni az IBS-sel, mint Alumnus. Mi a teendő?

Írj egy e-mailt az alumni@ibs-b.hu címre és mi készséggel megválaszoljuk minden kérdésedet ezzel kapcsolatban.