IBS Budapest

Tartalomhoz ugrás Láblácre ugrás

Kevés felsőoktatási intézmény járt be kalandosabb utat, mint az International Business School. A kilencvenes évek végén még “gazdag szülők gyerekeinek parkolója”-ként emlegetett főiskola mára a brit oktatás hazai nagyköveteként az egyik legnagyobb presztízsű brit intézmény, a University of Buckingham diplomáját adja a magyar főiskolai diploma mellé.

“A felsőoktatás nem jár alanyi jogon.” Mondja Dr. Láng László, az intézmény rektora. “Ne jöjjön hozzánk, aki alapjognak és nem pedig hosszútávú és igen biztos befektetésnek tekinti saját maga vagy gyermeke egyetemi tanulmányait.” Az itteni oktatók tudása nem csupán tankönyvekből, hanem a való életből származik – az oktatói munkának mondhatni feltétele az IBS-en, hogy a tanár valós tapasztalattal rendelkezzen az általa oktatott területen. Ráadásul – a brit struktúrának is hála – az oktatás kizárólag kiscsoportokban zajlik. “Ne jöjjön ide az sem, aki akadémikus szeretne lenni, vagy szeret aludni az órákon. Nálunk nincs előadás, és az oktatásunk szigorúan gyakorlatközpontú.” Az IBS kampuszán, ami a Graphisoft Business Parkban található, nincs is “nagyelőadó” terem.

“Az se felvételizzen az IBS-be, aki csak magyarországi barátokat szeretne, vagy zavarba jön, ha akár napi 4-5 idegennyelvet hall.” Az IBS az egyetlen olyan hazai intézmény, ahol az 1500 fős hallgatói és oktatói közösség körülbelül 50%-a külföldről érkezik. Ők is 100 országból. Az oktatás nyelve angol, és a választott szaktól függően a magyar diploma mellé a brit University of Buckingham diplomáját is megszerzik a végzősök, vagy akár az ír Dublin Business School-ét is.

langdoktori.feher.csik.szelesebb

Dr. Láng László, a University of Buckingham díszdoktora

Nem mindig volt ilyen minőségű itt az oktatás. “Az elmúlt húsz évben rengeteget fejlődött az intézmény, mind szakmailag, mind az itt dolgozók terén, mind nemzetközi kapcsolataiban. Idén leszek 70 éves, és sok mindent láttam, ültem nemzetközi szervezetek, bankok vezetőségében, és állítom: nincs még egy olyan szakmai közösség, ahol ilyen magas minőségű munka zajlik – ilyen jó hangulatban. A felsőoktatásban pláne –és ez nyilvánvalóan érződik a tantermekben is. Ide gyomorgörcs nélkül jönnek be a munkatársak. És nem is akarnak elmenni. Ezt az emberközpontú légkört tartom a legfontosabb vezetői eredményemnek az elmúlt 23 évből.”

Dr. Láng László idén átadja a rektori széket, a jelenleg oktatási rektorhelyettesként dolgozó Dr. Rácz Mártonnak. “Az elmúlt 100 évben megismert oktatási kultúrának leáldozott. Az üzleti szférában mindenhol érezhető, a velünk együttműködő cégeknél is látjuk, hogy nem a diploma fontos, hanem az agilitás, a nyitottság, talpraesettség, a nyelvtudás és tanulékonyság. Az a felsőoktatási intézmény, aki nem képes tartani a lépést a piaci igényekkel, be fogja zárni a kapuit. Én az IBS esetében ilyesmitől nem tartok, és erre csak egy példa: az innen kikerülő diákok a szakmai partnereink szerint a más intézményből hozzájuk érkező gyakornokokhoz képest szignifikánsan jobban teljesítenek. Szerintem ennél többre nem is vágyhat egy felsőoktatási intézmény.”

IBS Sajtóiroda: Press@IBS-b.hu