IBS Budapest

Tartalomhoz ugrás Láblácre ugrás

Magánintézményként az IBS-en zavartalanul működik az Erasmus+ program, aminek keretei között az elmúlt húsz évben a főiskola nagyjából 800 hallgatója és 150 dolgozója tanulhatott hosszabb-rövidebb ideig külföldön. Évente 30-40 diák választja ezt a lehetőséget, melyet az intézményi kapcsolatok nem csupán az Európai Unió bármelyik országába tesznek lehetővé: a diákoknak lehetőségük van Dél Korea és az Amerikai Egyesült Államok területein is tovább képezni magukat.

Dombora Etelka, az IBS Erasmus koordinátora több mint 15 éve segít a hallgatóknak kijutni álmaik országába. A közös tervezéstől kezdve a pályázáson át az utazáson és a kinti tartózkodáson keresztül a hazaútig segíti mindenben a hallgatókat, akikkel sokat is beszélget:

"Az Erasmus útról hazatérő diákok magukról mondják, hogy önállóságot, magabiztosságot, nyitottságot, nyelvtudást, új ismereteket, új barátokat szereztek és érdeklődésüknek megfelelő tárgyakat tanultak (nálunk a study abroad keretében mennek Erasmusra, igy csak a krediteket számítjuk be – tehát bármit felvehetnek, amit a fogadó intézmény megenged). A diákok között volt olyan, aki pozitív pszichológiát tanult, meg olyan is, akit az emberi jogok területe érdekelt.

Sok karrier és személyes történet indul itt, vannak párkapcsolatok, házasságok, és abból születő Erasmus gyerekek is... Néha a diákok úgy döntenek, hogy a másik egyetem diplomáját is megszerzik, és mindig lelkesen mesélnek Erasmus félévükről sok év távlatából is.

Legutóbb Sevillaban találkoztam egy immár 13 éve az IBS-en végzett Erasmus hallgatóval, aki boldogan mesélt budapesti élményeiről, és azt mondta, hogy élete egyik legjobb éve volt. Gyakorlatilag ennek köszönhetően kapott munkahelyet Spanyolország egyik nagy presztízsű ügyvédi irodájában."

minya_viktoria.jpg

Sok sikertörténet indult az Erasmus program kínálta lehetőségekkel: Minya Viktória parfümőr is az Erasmus programon vett részt Párizsban, amikor magával a parfümőr kifejezéssel először találkozott. Az IBS diák illatok iránti rajongását össze tudta egyeztetni a közgazdasági tanulmányaival, és elindította mára már világhírű vállalkozását.

Fiala Dániel, diplomáciai tanulmányai és Erasmus útja után sikeresen építi karrierjét; jelenleg sajtóattasé a Párizsi Magyar Nagykövetségen.

Papp Kinga marketing-kommunikációs szakember nemzetközi karrierje is az IBS-en töltött idő alatt megvalósult Erasmus útján indult, akit londoni tanulmányai és ottani karrierje után néhány éve az ausztrál ALDI, majd jelenleg a Koala (az „ausztrál IKEA”) marketing igazgatójának kértek fel. A márkastratégia, a marketing, a kommunikáció és a történetmesélés elismert szakértője, ha itthon jár, akkor mindig meglátogatja Dombora Etelkát.

"Számomra ezek a boldog, elégedett visszajelzések a legértékesebbek, valamint a külföldi egyetemekkel való kapcsolataim és baráti együttműködéseim, amik révén jó pár barátság született az évek során. Az IBS-ben az alapkézés során lehetőség nyílik Erasmus keretében egy másik egyetemet kipróbálni. Ezt kár lenne nem kihasználni, hiszen a munka úgyis mindenkit megvár. A diákok számára, ilyen alkalom, hogy egy általuk választott, külföldi egyetemen tanulhassanak, csak egyszer adódik. Az ott megszerzett tapasztalatok még jobban hozzájárulnak a mesterszak sikeres elvégzéséhez, vagy akár egy munkahelyre való jelentkezéshez, mint a szakmai gyakorlat.”

dombora_eta_erasmus

Erasmus út után évekkel is szívesen beszélgetnek a diákok az élményeikről Dombora Etelkával

Dombora Etelka

Senior Partner, Erasmus koordinátor, Hallgatói Központ

E-mail-cím:
E-mail küldése to Dombora Etelka
Telefonszám:
+36 1 588 8623