IBS Budapest

Tartalomhoz ugrás Láblácre ugrás

"Pénzcentrum: Mi a véleménye a jelenlegi magyarországi felsőoktatási rendszerről?

Dr. Láng László: A felsőoktatás nagyon konzervatív mindenütt a világon. Ebbe fog belebukni. Hatalmas változások történnek a világban, és az intézmények mégis úgy csinálnak, mintha őket nem érintené a vihar. Most például a mesterséges intelligenciától kicsit megijedt mindenki, de csak abból a szempontból foglalkoznak vele, hogy jaj, miként védjék ki, hogy a diákok ne plagizáljanak az MI segítségével. Mintha bármi különbség lenne aközött, hogy strómanokkal íratják meg a diplomamunkákat vagy az MI-vel. Nem a hallgatók értékelésének elemét kellene csak körbejárni, hanem el kellene gondolkodni, hogy az MI megjelenése hogyan hat a teljes intézményi, sőt, rendszerszintű működésre."

A felsőoktatás egy 800 éves intézményrendszer, ami évszázadokig jól el is volt, és nem nagyon akar változni. Márpedig a környezet ki fogja húzni a talajt a lába alól. Szent meggyőződésem, hogy az a típusú felsőoktatás, amit ma ismerünk, 15 év múlva nem fog létezni.

"De a felsőoktatás ugyanígy hiszi azt is, hogy a diploma értéke örökkévaló. Szó nincs róla. Az IBS területe a gazdasági, üzleti, társadalomtudományi oktatás, és bizony ezeknek a diplomáknak a piaci relevanciája már az elmúlt években is zuhanórepülésben volt. Azt látjuk, hogy egyre kevesebb cégnek kell a diploma, mert tudják, hogy ha a delikvens megfelelő képességekkel rendelkezik, a többit ők meg tudják neki tanítani. Ez nem illeszkedik a felsőoktatás önmagáról alkotott elképzelésébe, ami viszont vajmi kevéssé érdekli a vállalati szférát. Őket nem a felsőoktatás önnön fontosságába vetett hite, hanem sokkal inkább az érdekli, hogy olyan munkavállalót találjanak, aki képes felszívni azt a tudásanyagot, amire az adott cégben szükség van. Aki képes – akár angolul is – érvelni, elemezni, írni és beszélni, adatokat feldolgozni és értékelni, csapatban dolgozni."

A teljes cikk az alábbi linken olvasható

Megszólalt az IBS rektora: Az a felsőoktatás, amit ma ismerünk, 15 év múlva nem fog létezni